Co to jest papier ?
Papier jest produktem przemysłowym w postaci arkuszy lub wstęg, otrzymywanym w wyniku spilśnienia i dalszej obróbki rozdrobnionych i zawieszonych w wodzie włókien, głównie pochodzenia roślinnego (drewno drzew iglastych i liściastych, trzcina, len, konopie, słoma zbożowa itp.), rzadziej pochodzenia zwierzęcego (np. ścinki skór, wełna), z ewentualnym dodatkiem wypełniaczy (np. siarczanu barowego, kredy, talku), substancji klejących (np. parafiny, kalafonii, klejów zwierzęcych), barwników oraz innych środków nadających specjalne własności.
Papiery charakteryzują się
- składem włóknistym
- gramaturą
- przeznaczeniem
- rodzajem powierzchni
- barwą
Zasadniczo rozróżnia się dwie grupy papierów
- papiery bezdrzewne (nie zawierające ścieru drzewnego)
- papiery drzewne (zawierające ścier drzewny)
W zależności od składu włóknistego (rodzaju i zawartości podstawowych surowców) papiery dzieli się na 10 klas (pierwsza klasa odpowiada najwyższej jakości papieru, klasa dziesiąta - najniższej).
Pojęcie klasa papieru odnosi się do jego jaskrawości.
Klasa | I - III | papiery i tektury nie zawierające ścieru drzewnego, tzw. bezdrzewne |
Klasa | IV - V | papiery i tektury nie zawierające nie więcej niż 40% ścieru drzewnego, tzw. małodrzewne |
Klasa | VI - IX | papiery i tektury zawierające ścier drzewny, tzw. drzewne |
Klasa | X | Makulatura |
Jaskrawość
Jest to ilość światła jaka jest odbijana od powierzchni materiału. Im więcej światła jest odbijane od powierzchni papieru, tym większa jest jego jaskrawość i wyższa klasa. Papier o większej jaskrawości polepsza kontrast pomiędzy tłem i obrazem i umożliwia wierne odtworzenie dokumentu. Jest to szczególnie istotne w przypadku kopii pełno kolorowych.
Jaskrawość nie powinna być mylona z kolorem papieru (jego "białością") gdyż są to odmienne od siebie parametry.
Biel (białość)
Jest to stopień, w jakim papier odbija światło. Mierzy się przy pomocy specjalnych przyrządów i pod określonym kątem, pod jakim światło odbija się od papieru.
Waga papieru
Jest to ciężar w gramach jednego metra kwadratowego papieru. Podawana jest w gramach na metr kwadratowy, jednostce, która pozwala na łatwe porównywanie dwóch arkuszy, nawet gdy są to dwa różne typy papieru.
W zależności od gramatury papiery dzieli się na
- bibułkę (do 25 g/m2)
- papier właściwy (25-160 g/m2)
- karton (160-315 g/m2,)
- tekturę (powyżej 315 g/m2)
Wilgotność papieru
Powinna być równomierna dla całej ryzy. Papier w ryzie nie może być narażony zarówno na utratę wilgotności jak i na jej absorpcje w trakcie przechowywania. Opakowania izolacyjne są niezbędnym elementem dla zachowania odpowiedniej wilgotności papieru. Laminowane polietylenem, skutecznie uniemożliwiają migracje wilgoci do i od ryzy papieru. Wilgotność papieru powinna zawierać się w zakresie od 4% do 7%.
Przez włóknistość papieru rozumie się kierunek, w którym ułożona jest większość włókien arkusza. W trakcie produkcji papieru większość włókien układa się równolegle do siebie. W zależności od sposobu cięcia wstęgi papieru na określone formaty spotkać można włóknistość wzdłuż krótszej krawędzi lub włóknistość wzdłuż dłuższej krawędzi arkusza. Jedną z metod służącą do określenia włóknistości jest zgięcie kartki najpierw wzdłuż długiej krawędzi a następnie poprzecznie do pierwszego zgięcia. Porównując oba zgięcia łatwo jest określić kierunek włókien. Zgięcie wzdłuż włókien jest równe i proste w przeciwieństwie do nieregularnego zgięcia poprzecznego. Innym sposobem określenia kierunku włókien jest przedarcie kartki. Papier zawsze łatwiej jest przerwać po linii wzdłuż włókien.
Format papieru
Jest to określenie wielokrotności złożenia arkusza na połowę. Format oznacza się literami A, B, C, łącznie z cyframi, które wskazują ile razy należy złożyć arkusz podstawowy, aby otrzymać dany format papieru
W zależności od przeznaczenia papiery dzieli się na grupy (np. papier drukowy, przemysłowo-techniczny, elektrotechniczny, pakowy) oraz rodzaje (zależnie od szczególnej przydatności), np.: papier drukowy gazetowy, elektrotechniczny, do oklejania blach.
Ze względu na rodzaj powierzchni rozróżnia się papiery
- jednostronnie lub dwustronnie gładki
- szorstki
- matowy
- satynowany
- żeberkowany
- marszczony
- prążkowany
- karbowany
- tłoczony i inne
Papiery mogą być również uszlachetniane przez
- powlekanie (np. kredowanie, gumowanie, parafinowanie)
- nasycanie (np. olejem, parafiną)
- laminowanie (np. papier na opakowania)
Komentarze:
Różnice w wadze papieru w zależności od wilgotności
Użytkownik greg napisał:
czy moga wystapić różnice wagi papieru np. w zwoju przechowywanym w nieszczelnym budynku w zalezności od tem. i wilgotności powietrza otaczającego. np. waga wilgotna jesienia (x) a ten sam zwój w upalne lato (y) ? czy woda odparowuje bądz jest absorbowana ze zwoju powodując zmianę wagi ?
Odpowiedź:
W związku z wysoką wilgotnością pomieszczenia, w którym przechowywany jest papier, może on "przyjmować" wodę. Dlatego waga może się nieznacznie różnić. Absorbowanie wody przez nośnik będzie też uzależnione od jego rodzaju, np. papiery powlekane będą mniej poddatne na tego typu procesy.
Parametry wilgotności dla papieru ryzowanego
Użytkownik m.j napisał:
poszukuję parametrów wilgotności względnej i bezwzględnej dla papieru ryzowanego 60g i papieru w paletach Amber Graphiks 60g
Jaki format papieru w starodrukach
Użytkownik andrzej napisał:
gdzie mogę znaleźć informacje na temat formatów papieru używanych w starodrukach?
Format papieru A3+
Użytkownik zyta napisał:
bosz, ja potrzebuję spisu dostępnych formatów papieru. nic mi nie mówito, że 'są oznaczane literkami'.
błagam o spis.
Odpowiedź:
Tabela znormalizowanych formatów papieru znajduje się na podstronie wortalu Druknet, podaję link: http://druknet.pl/4_papiery_i_folie/art120_tabela_znormalizowanych_formatow_papieru/
Papier karbowany spożywczy
Użytkownik Marta Kulikowska napisał:
Poszukuję papier karbowany spożywczy(żeberkowy?) do pudełek z pizzą o wymiarach 10 na 10 cm oraz 20 na 20 cm w ilości 10 tys sztuk z każdego rodzaju
Marta Kulikowska